Kotisi, jossa arki on sujuvaa, turvallista ja onnellista.
Haluan osaltani välttää digitaalista tietotulvaa. Sen vuoksi miniopas ei ole erikseen ladattavissa, etkä saa minulta sähköpostimarkkinointia.
Tämän maksuttoman minioppaan avulla toivon sinun saavan kiinni sujuvammasta arjesta.
Kuulisin mielelläni palautetta minioppaasta. Voit vastata kyselyyn nimettömästi.
Sujuvan arjen saavuttamiseksi olen jakanut haasteet
viideksi kompastuskohdaksi.
Sisäinen palo, intohimo, selkeä suunta ja visio, jotka ajavat toteuttamaan muutosta kohti tavoitteita. Ilman motivaatiota ei tapahdu muutoksia. Jos järjestäminen ei lähde itsestä ja omista tavoitteista, ei muutokset ole myöskään pysyviä. Miksi sinä haluat saada sujuvamman arjen?
Millaisessa kodissa sinä haluat asua?
Millaiset arkiset haasteet haittaavat arjen sujumista?
Mikä motivoi sinua sujuvampaan arkeen?
Kun tiedät miksi haluat sujuvamman arjen, luo tavoite. Tavoite voi olla, että saat kodin siivottua nopeammin, voit kutsua vieraita kotiin tai yksinkertaisesti, että tavaroilla on omat paikkansa. Tavoite voi olla myös saada neliöt tehokkaammin käyttöön, säästää rahaa tai saada lisää aikaa arkeen. Mitä sinun tarvitsee tehdä tavoitteeseen pääsemiseksi?
Tavoitteeseen pääseminen vaatii tehtävien hallintaa, aikatauluttamista ja motivaation säilyttämistä.
Jos ei sinulla ole mitään syytä muuttaa arjessasi mitään, ei ole myöskään motivaatiota tehdä muutoksia. Koska olet päätynyt tätä miniopasta lukemaan, uskon että jokin syy sinulla on siihen ollut. Millä tavoin voit vielä entisestään nauttia arjestasi enemmän?
Aloittamisen vaikeus on yksi syy, minkä vuoksi tavoitteeseen ei päästä. Ei tiedetä mistä aloittaa tai aloitetaan liian isosti, minkä vuoksi motivaatio laskee. Mitä pidempään asiaa on mielessään lykännyt, on työmäärä saattanut mielessä kasvaa mittasuhteiltaan liian suureksi. Ajatellaan asia liian monimutkaiseksi ja aikaa vieväksi. Ollaan totuttu omaan ympäristöön, eikä nähdä sen ongelmia.
Pääasia on että aloittaa. Kerää vaikka lattialla olevat tavarat, tyhjennä roskikset, tarkista kierrätyspiste.
Jos haluat aloittaa järjestelemällä, niin aloita vaikka vessan kaapista tai sukkalaatikosta. Kerää selkeät roskat ensin pois. Laita tavarat paikoilleen tarvittavuuden mukaan. Alas ja eteen eniten käytetyt. Ylös ja taakse vähemmän käytetyt.
Voit haastaa itsesi myös ajallisesti. Mitä saat aikaan 5 minuutissa? Entä 15 minuutissa? Yleensä tällä pääsee jo aloittamisen tuskasta yli ja homma voi siitä vielä jatkua.
Päätösten tekeminen on yksi haastavimpia kompastumisen kohtia. Se on arviolta 60% koko järjestämistyöstä. Päätöksiä voi joutua tekemään lyhyessä ajassa todella monta. Yhdessä laatikossa voi olla satakin esinettä ja yksitellen niiden läpi käyminen vaatii usean päätöksen tekemistä.
Jokaisen esineen kohdalla päätös täytyy tehdä:
- luopumiselle/säästämiselle
- myynti/lahjoitus/kierrätys
- missä myydään/minne lahjoitetaan
- kauanko kulutan aikaa siihen ym.
Kysymyksiä voi kerääntyä ja ajatustyö uuvuttaa yksin työskennellessä. Lisäksi tarvitset päätöksenteko varmuutta, itseluottamusta ja tietoisuutta itsestäsi ja arvoistasi.
Jos tai kun niin käy, että päätöksenteko ei onnistu, on vaarana että tavarat pakataan takaisin laatikkoon ja tungetaan takaisin sinne mistä ne tulikin. Siirretään siis päätöksentekoa.
Päätöksen teossa auttaa tavaralajin rajaaminen, työskentelyn tauottaminen ja pysäkki.
- Käydään samanlaisia tavaroita läpi kerrallaan.
- Pidetään taukoja pitkiä järjestelytuokioita tehdessäsi.
- Pysäkki eli taukopaikka, johon voit jättää haastavat esineet joiden kohdalla päätös ei tule helposti intuition mukaan. Palaa pysäkille myöhemmin.
"Tätä voi vielä joskus tarvita"
* Koska tarvitsit viimeksi?
* Kuinka usein tarvitset sitä?
* Onko esine sellainen, ettei sitä saa mistään tarvittaessa lainattua tai hankittua uudelleen?
* Mitä tapahtuisi, jos heität tavaran pois ja tulisitkin sitä vielä tarvitsemaan?
Toistojen kautta luopumislihas kasvaa, jolloin työ myös helpottuu.
Tämä on usein se vaihe, jossa ammattijärjestäjän tuelle, ohjaukselle ja kannustukselle on tarvetta.
Lajittelussa on useampia vaiheita. Helpoin on aloittaa lajittelu myytäviin, lahjoitettaviin ja roskiin.
Myytävien kohdalla kannattaa miettiä alahintaraja. Joskus viiden euron tavaran myymisestä tulee enemmän lisävaivaa ja ajanhaaskausta kuin tuottoa.
Myyntipaikka kannattaa miettiä etukäteen. Tavaroita voi myydä nykyään helposti facebooin ja netin kautta.
Kirpputori toiminnan kanssa on omat haasteensa kuljetuksen, hinnoittelun ja myyntipaikan täydentämisen kanssa. Joskus sekin kuitenkin kannattaa!
Lahjoitettaviakin on helppo laittaa eteenpäin facebookin roskalava-ryhmissä tai lahjoittamalla kirpputorille tai kierrätyskeskuksiin.
Muista kuitenkin, että toisen roska on toisenkin roska.
Älä lahjoita tavaraa, jota et antaisi lahjaksi ystävälle.
Kirpputorit ja kierrätyskeskukset joutuvat viemään jäteasemille paljon rikkinäisiä ja likaisia lahjoitustavaroita. Tämä vie heidän aikaa ja resursseja.
Roskiin heitettävillä tarkoitan kaikkea lajiteltavaa roskaa. Jäteasemilla on kaikenlaisille tavaroille omat kontit joihin tavarat voi lajitella. Jäteasemien henkilökunta osaa auttaa lajittelussa. Lisäksi netistä löytyy erilaisia lajitteluapureita. Jäteasemien toiminnassa on valtakunnallisesti eroja, joten kannattaa tutustua oman alueen jäteaseman toimintaan heidän kotisivuilaan. On alueita, joissa kotitalousjätteen voi viedä maksutta, pientä korvausta vastaan tai hinta määräytyy painon mukaan. Erot johtuvat jätteen käsittelymaksuista, jotka määräytyvät eri tavoin eri toimijoilla.
Vuonna 2023 on alkanut myös tekstiilijätteen kerääminen hyötykäyttöön.
Roskien kanssa onkin seuraava lajitteluvaihe: Kartongit, paperit, metallit, lasit, pullot, tekstiilit, energiajätteet (=palavajäte), vaaralliset jätteet, ongelmajätteet, paristot ja elektroniikkajäte. Näiden kanssa voi joskus olla pää aika pyörällä. Mitä enemmän olet saanut lajiteltua etukäteen pois vietävää tavaraa, sen helpompaa on myös kuorman purkaminen jäteasemilla. Vältä sekalaisia jätesäkkejä ja roskapusseja!
Viimeinen kompastuskohta on haasteellisin. Jos siihen kompastuu, on ihan sama oletko selvinnyt aikaisemmista kompastuskohdista kaatumatta.
Jos motivoituminen, aloittaminen, päätösten tekeminen ja lajittelu on sujunut, mutta tavarat jäävät ajelehtimaan varastoon, kaapin perälle, saunan lauteiden alle tai jäänyt tukkimaan kulkuväyliä eteiseen - on todennäköistä, että joudut tehdä saman työn uudelleen myöhemmin.
Olen kohdannut asiakkaita, jotka ovat aloittaneet karsimisen. He ovat tehneet poistoja ja saaneet tilaa kaappeihin, mutta sekalaisia pusseja tulee vastaan vähemmän käytetyistä paikoista kuten makuuhuoneen kaapin päältä tai yläkaapista, vaatehuoneista, eteisen kaapeista tai autotalleista.
Epämääräisiä kasoja ja huojuvia torneja on lähdetty asiakkaan kanssa purkamaan. Seassa saattaa olla jo lähtöpassin saaneita tavaroita. Ja niistä on löytynyt myös kateissa olleita tavaroita. Joskus olemme aloittaneet suoraa siitä, että pois lähteävät pussit ja nyssäkät on kannettu autooni. Kaikki mikä on lähdössä poistuu kerralla kynnyksen yli.
On ollut asiakkaita, joilla ei ole käytössä omaa autoa ja se on suurin syy siihen, että tavarat ovat jääneet pyörimään. Sen vuoksi palveluni hintaan kuuluu pois lähtevien tavaroiden kuljetus.
Lisäksi suosittelen selvittämään mahdolliset noutopalvelut. Ainakin lahjoitettavien tavaroiden osalta kirpputoreilla ja kierrätyskeskuksilla on tarjolla noutopalvelu.
Pullot, lasit, metallit ja paperit on helppo kerätä kestokassiin ja viedä lähimpään keräyspisteeseen kauppareissulla. Näitäkään ei kannata kerätä kerralla isoja määriä vietäväksi.
Kun aloitat järjestämisen, varaa aikaa myös pois kuljettamiseen. Tutki etukäteen, milloin hyötykäyttöasema on auki. Lainaa tarvittaessa autoa. Laita kalenteriin ylös, että viet lehdet ja pullot keräykseen. Näin saat samalla näkymättömän metatyölistan ja pään sisäisen todo-listan konkreettisemmaksi, jolloin muistettavien asioiden lista kevenee.
Toivottavasti näistä vinkeistä oli sinulle apua.
Kuulisin mielelläni palautetta.
Voit vastata nimettömästi palaute kyselyyn.
Kiitos!
Arjenlomatila - Heidi Finni
Y-tunnus 3120781-3